مباحثی پیرامون تاثیرات نرم افزار تلگرام بر صنعت نمایشگاهی ایران

مقدمه:

تلگرام نرم افزاری روس وقابل استفاده در گوشی های هوشمند است که امروزه به یکی از محبوب و کارآمد ترین نرم افزارهای موبایل و تبلت برای کاربران ایرانی تبدیل شده است . تعداد تقریبی بیش از چهار ده میلیون کاربر ایرانی از این اپلیکیشن ساده و سریع استفاده می کنند و حتی می توان ادعا نمود که بسیاری از کاربرانی که به اخیرا به جرگه استفاده کنندگان این نرم افزار پیوسته اند ، به تازگی گوشی هوشمند تهیه کرده و اولین تجربه های نرم افزارهای ارتباطی بر بستر اینترنت را با تلگرام تجربه می کنند .

با توجه به وسعت طیف کاربران این نرم افزار ارتباطی و مطرح شدن آن به عنوان یک رسانه همه گیر و کاملا در دسترس ، بسیاری از سازمانهای دولتی و شرکت های خصوصی به عنوان یک ابزار کارآمد و قابل بررسی برای بخش روابط عمومی و فروش آن را مد نظر قرار داده و از شبکه های تلویزیونی تا شرکتهای تبلیغاتی و آزانسهای مسافرتی و هزاران رسته کاری دیگر ، روز به روز به جرگه استفاده کنندگان از این نرم افزار پیوسته و در دیگر رسانه ها تبلیغ کانال تلگرامی خود را قرار می دهند .

بخش مهمی ازاستفاده تلگرام مربوط به ویژگی خاص این نرم افزار به نام کانال است که طبق یک آمار ۶۰ درصد از ۱۶ میلیارد پیغام رد و بدل شده روزانه این نرم افزار توسط کانالهای بوجود آمده در آن ، صورت می گیرد . بدین معنی که اکثر کاربران تلگرام ، حداقل در ۵ کانال عضو هستند و از اخبار یا مطالب علمی یا سرگرم کننده آن استفاده می نمایند .

با توجه به عضو گیری سریع کانالها و افزایش روز افزون اعضای کانالها ، تبلیغات و ایجاد درآمد برای صاحبین کانالها به امری مرسوم تبدیل شده و شاید همین حالا بتوان اداره یک کانال پر عضو را به عنوان یک شغل رسمی به حساب آورد به حدی که یک کانال با حدود ۷۰۰ هزار عضو ، درآمد روزانه چهارده میلیون ریال را تنها با ۲ تبلیغ در روز برای صاحب آن به ارمغان می آورد .

با توجه به اینکه مخاطب کانال مشخص نیست و هنوز روشی برای اعتبار سنجی تبلیغات کانالها بوجود نیامده ، اکثر کانالها از راه تبلیغات دیگر کانالها یا تبلیغ فروش کالاهایی که ماهیت همه گیر دارند به کسب درآمد می پردازند ، اما به نظرمی رسد که در آینده نزدیک نیاز به رسمیت بخشیدن به این فعالیت اینترنتی به عنوان رسانه تبلیغی احساس خواهد شد .

یک جستجوی ساده در اینترنت با کلید واژه هایی مانند ” فروش کانال تلگرام ” یا ” خرید کانال تلگرام ” ، کاربر را به این نتیجه خواهد رساند که یک کانال استاندارد قابل خرید و فروش از ده هزار عضو شروع می گردد و قیمت هر عضو در کانال برای خرید و فروش و یا تبلیغات ۱۰ ریال است . یعنی کانالی که هفتصد هزار عضو دارد ، می تواند برای هر تبلیغ هفت میلیون ریال مطالبه نماید.

در بسیاری از موارد به جای ساخت یک کانال حرفه ای و صرف وقت زمان بسیار زیاد ، توصیه می شود که با پرداخت هزینه ، یک کانال با ۵۰ یا ۱۰۰ هزار کاربر خریداری شود و پس از تغییر عنوان و پاک نمودن پست ها ، به کل کانالی با مطالب جدید بارگذاری شود . قطعا تعدادی از کاربران کانال ریزش خواهند نمود ، ولی آمار ها نشان می دهد این ریزش بیش از ۱۰ درصد نیست .

از دیگر نکاتی که برای کانال تلگرام قابل بررسی و عنایت است ، وجود دلالانی است که به راحتی می توانند هزاران عضو مخاطب به یک کانال اضافه کنند یا کانال جدیدی با هزاران عضو بوجود آورند و در آخر متاسفانه مخاطب جدید به دلیل نبود تعریف برای یک کانال تخصصی ، ملاک تخصصی بودن یک کانال را تعداد اعضای آن تشخیص می دهد .

تاثیرات کانال تلگرام بر صنعت نمایشگاهی

با وجود تمام مواردی که در بالا مطرح شد ، روند رقابت و عضو گیری کانالها در صنعت نمایشگاهی ایران بسیار کند است و موارد زیر را می توان به عنوان عمده دلایل این عدم استقبال یا به عبارت دیگر عدم تمایل مدیران محترم روابط عمومی برای استفاده از کانال تلگرام نام برد :
الف – ترس های پنهانی ( که شاید دلیل محکمی هم نداشته باشد ) از سرمایه گذاری مالی ، زمانی و پرسنل در این بازه و فیلتر شدن ناگهانی این نرم افزار
ب – ترس های پنهانی ( که شاید دلیل محکمی هم نداشته باشد ) از نا امن بودن این نرم افزار یا حتی فضای مجازی برای کاربران و شایعات مبتنی بر دسترسی های دیگران به اطلاعات اشخاص که در نهایت منجر به تفریحی بودن اکثر کانالها شده است . این ترس باعث می شود که مدیران محترم در فضای مجازی کمتر مشاهده گردند و حضور کمتر مدیران باعث علاقه مندی کمتر آنان برای این قبیل فعالیتهاست .
ج – مشخص نبودن طیف کاربران و یا حتی درصد بازه هدف یا کاربر متخصص در بین کاربران کانال
د – ماهیت رقابتی شدیدی که کانال با وب سایت مجموعه ها دارد . بدین معنی که کانال تلگرام با وجود راحتی در دسترسی و کاربرشمول بودن قطعا به روند میزان استقبال از سایتهای اینترنتی مجموعه ها و رجوع های دوباره به وب سایتها صدمه خواهد زد . برای توضیح بیشتر باید این مثال را عنوان نمود که وب سایت رسمی شرکت سهامی نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران ، به عنوان معتبر ترین سایت دولتی نمایشگاهی ایران ، دارای بازدید روزانه بیش از ۷ هزار نفر می باشد و این تعداد مخاطب هرکدام تقریبا ۵ صفحه سایت را مشاهده می کنند ، بنابراین ۳۵ هزار بازدید روزانه را برای این سایت شاهد هستیم . اما وقتی به آمار بازدید صفحات مربوط به خبر برگزاری نمایشگاه ها (افتتاح نمایشگاه ) مراجعه می نماییم ، درمی یابیم که کمتر صفحه خبری به حد نصاب ۵۰۰۰ بازدید ، حتی بعد از اتمام زمان نمایشگاه می رسد . بدین معنی که بازدید کننده بیشتر از اینکه محتوی را مطالعه کند ، متن خبر را مورد توجه قرار می دهد . حال اگر کانال تلگرامی برای این وب سایت تاسیس گردد ، چند درصد مخاطبین که فقط عنوان خبر برایشان اهمیت داشته دیگر تمایلی به بازدید از سایت نخواهند داشت ؟ البته همین بند می تواند برای وب سایتهای نمایشگاهی کم بازدید تبدیل به یک نقطه قوت و تبلیغ نمایشگاه ها شود !
ه – عدم تفکیک کانالهای تجاری ، تفریخی ، خبری ، … و ارزش گذاری کاربران عضو یا کاربرانی که می توانند یک شبه به کانال اضافه گردند . این مورد زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که کانالهای موجود به درآمد زایی برسند و قطعا شاهد کانالهایی با مضامین نمایشگاهی و تعداد اعضایی هزاران برابر کانالهای موجود در صنعت نمایشگاهی ایران ، خواهیم بود و همین عدم تفکیک باعث بروز اتفاقات قابل پیشبینی دیگری که این صنعت را حاشیه ساز خواهد کرد نیز می گردد .

برای توضیح این بند باید فرض کنیم که شهر “الف ” کانالی با ۲۰ هزار عضو دارد و شهر ” ب ” کانالی با ۱۰۰ عضو خریداری می کند ، آیا در دید مخاطب تلگرامی ، نمایشگاه های شهر” ب ” بازدید کننده بیشتری نخواهند داست؟ نتیجه و سود رقابت احتمالی به نفع په کسانیست؟ یا حتی می توانیم در نظر بگیریم نمایشگاه ساختمان شهر “الف ” و نمایشگاه ساختمان شهر “ب ” را برای رقابت های میزان مخاطب کانالی …

و البته در نهایت کانالهای تلگرام می توانند تاثیراتی چون دسترسی سریع تر به اخبار لحظه ای و یا حتی کاستن مراجعات تلفنی و حضوری به مجریان محترم و کم نمودن بار مربوطه در زمانهای پیک نمایشگاهی و همچنین ارتباط راحت تر با مخاطب را به همراه داشته باشند.

با توجه به مواردی که بیان گردید و موارد دیگر ، با وجود زحمات زیادی که برخی از عزیزان در چند کانال مرتبط با این صنعت می کشند که واقعا نیاز به تقدیر و حمایت دارد این تلاشها ، متاسفانه کانالهای صنعت نمایشگاهی ایران تا زمانی که برنامه مدونی برای ارزش گذاری مخاطب و نحوه ارائه مطالب و یا حتی وجاهت ماهیت خود کانال بوجود نیاید قابلیت استفاده از توان های بالقوه خود را نخواهند داشت و شاید اولین قدم برای سامان دادان این مجموعه، تاسیس کمیته فضای مجازی صنعت نمایشگاهی ایران و تدوین دستورالعمل های مربوطه باشد .

در نهایت اینکه کانال تلگرام می تواند به عنوان یک رسانه کلی یا جزئی در خدمت اهالی صنعت نمایشگاهی ایران باشد ، اما دردراز مدت زمانی نتیجه مثبت را برای این صنعت به یادگار خواهد گذاشت که برنامه ریزی و هدف و نگرش مثبت اندیشانه و خیرخواهانه و تجربه اهل فن و مدیران محترم این صنعت را در کنار خود داشته باشد .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید