عقب ماندن بخش گردشگری از رقابت‌های جهانی

عقب ماندن بخش گردشگری از رقابت‌های جهانی

عقب ماندن بخش گردشگری از رقابت‌های جهانی:

گردشگری ایران در سطح جهانی در حوزه انجام تبلیغات سازمان یافته در مقایسه با کشورهایی همچون مکزیک، ترکیه و حتی بسیاری از کشورهای دورافتاده از آسیای جنوب شرقی همچون مالزی، تایوان، ویتنام و هند که با هدف معرفی جاذبه‌های گردشگری‌شان در نمایشگاه‌های بین‌المللی حضور دارند و در عرصه‌های جهانی حاضر هستند وضعیت خوبی ندارد.
حضور ایران در نمایشگاه‌های بین‌المللی صنعت گردشگری که سالانه در نقاط مختلف جهان برگزار می‌شود بسیار ضعیف است. بخش گردشگری ایران تنها در معدود نمایشگاه‌های گردشگری جهان مانندITB برلین یا BIT میلان حضور دارد اما در ده‌ها نمایشگاه گردشگری جهان همچون سرین اتریش، نمایشگاه ماتکا، نمایشگاه اوتریخت و نمایشگاه ورلد تراول مارکت لندن حضور ندارد. سازمان میراث فرهنگی نیز که سازمان متولی است حمایت لازم را در موضوع شرکت در نمایشگاه‌ها ندارد چون سازمان متولی آگاه به وظایف خود از حیث ایفای نقش مناسب برای تأثیرگذاری بر بازارهای جهانگردی نیست. همین عدم‌آگاهی تأثیر نامطلوب خود را در فرایند جذب گردشگران بین‌المللی می‌گذارد.
بخش خصوصی البته سعی کرده است در غیاب سازمان میراث فرهنگی از توان خود بهره بگیرد که گاه موفق و گاه ناموفق بوده است. درحالی‌که ماموریت سازمان میراث فرهنگی تأثیرگذاری بر بازارهای گردشگری دنیا، ایجاد روندهای جدید و آگاهی‌رسانی است.
اگر عملکرد بخش گردشگری کشور را در حوزه بازاریابی بین‌الملل در کنار عملکرد کشورهایی نظیر قطر،آذربایجان، ترکیه و امارات متحده عربی بگذاریم خواهیم دید که عملکرد تأثیرگذاری نداشته و نتوانستیم جریان‌های جهانگردی را به سمت کشور هدایت کنیم. حتی نتوانستیم تأثیر شگرف و تعیین کننده‌ای بگذاریم و ایران را به‌عنوان یک کشور صاحب تمدن معرفی کنیم. کشوری مانند مصر که در ۴سال گذشته آشوب‌های زیادی را پشت سر گذاشته است همواره در نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری حاضر بوده و این نمایشگاه‌ها جولانگاه هیأت‌های مصری و توراپراتورهای مصر بود، چون آنها می‌دانند که حتی حضورشان می‌تواند پیام مثبت به بازارهای تقاضا باشد و شرایط را به نفع گردشگری آن کشور برگرداند.
در ایران اما به‌دلیل نبود اعتبارات و فقدان برنامه و استراتژی‌های مشخص برای نفوذ به عمق بازارهای گردشگری جهان نتوانستیم ایران را به‌عنوان یک کشور صاحب تمدن در ردیف قدرت‌های برتر جهانی معرفی کنیم.
سازمان میراث فرهنگی در چنبره مشکلات دست و پا می‌زند و فاقد استراتژی مشخص برای تأثیرگذاری بر بازارهای جهانی است. اتفاقات پس از توافق هسته‌ای را نباید به‌حساب عملکرد مدیران سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گذاشت. دولت متعادل که سر جنگ با جهان ندارد در ایران روی کار آمده است و اقبال جهانیان، تور اپراتورها و فعالان صنعت گردشگری به ایران بیشتر شد. البته دلایل اقتصادی هم وجود دارد. ارزش پول ایران سقوط کرد و گردشگران خارجی ترجیح دادند ایران را به‌عنوان یک مقصد انتخاب کنند که البته باید به فال نیک هم گرفته شود.
اما سازمان گردشگری ایران تا چه اندازه توانسته است در بازارهای جهانی تأثیرگذار باشد. رویدادهای متعدد بین‌المللی گردشگری در جهان برگزار می‌شود و نباید تنها به ۲ یا ۳ نمایشگاه بین‌المللی اکتفا کرد. معرفی ایران باید با تکیه بر جریان‌ها و کانال‌های خبری بین‌المللی و معتبر مانند سی ان ان و یورونیوز انجام شود و این شبکه‌ها جولانگاه تبلیغات ایران به‌عنوان کشوری دارای آثار تمدنی بی‌شمار شود. کاری که آذربایجان با همین روش در حال ملت‌سازی‌ برای خود است و قطر ۲میلیون نفری توانست انجام بدهد. پس چه دلیلی دارد که ایران از قافله گردشگری جهان عقب بیفتد و در حاشیه بماند؟ این نشان می‌دهد که از ابزارهای بین‌المللی برای تأثیرگذاری بر بازارهای مهم گردشگری جهان بهره نمی‌بریم.
بخش خصوصی در حوزه گردشگری نیز همواره تو سری خور باقی ماند و موجب شد این بخش رشد نکند و تشکل‌های این بخش نیز قدرت لازم را نداشته باشند. همه این موارد موجب شده است که نتوانیم از قدرت توفنده بخش گردشگری برای ایجاد جهش در حوزه اقتصاد گردشگری ایران بهره بگیریم.
امروز نیز اگر در تنظیم برنامه ششم اولویت به گردشگری داده شده است، در عمل نیز سازمان میراث فرهنگی باید نگاه خود را به حوزه گردشگری تغییر بدهد و با نگاه ژرف به صنعت گردشگری و مسلح شدن به ابزارهای نوین موقعیتی را فراهم کند تا فعالان این عرصه با امید بیشتر سرمایه‌های خود را به بخش گردشگری معطوف کنند و ایران را در موقعیت بهتری قرار بدهند.
غم‌انگیز است که اعلام کنیم در حوزه رقابت بین‌المللی در صنعت گردشگری در وضعیت مناسبی قرار نداریم و باید نگاه عمیق‌تری به مقوله گردشگری در ایران ایجاد شود. متولیان گردشگری نیز باید با اتخاذ استراتژی‌های مناسب نفوذ به بازارهای گردشگری جهان اعم از بازارهای محلی و منطقه‌ای و حتی بازارهای دوردست را فراهم کنند تا فضای کسب و کار در ایران رونق بیشتری پیدا کند و بخش خصوصی بتواند با امید به اجرایی شدن اصل۴۴ قدرت بیشتری برای ایجاد فرصت‌های جدیدتر در بخش گردشگری و تزریق نیروهای جوان و تحصیلکرده اقتصاد گردشگری ایران پیدا کند و بدین‌ترتیب اقتصاد تک‌محصولی جای خود را به اقتصاد شکوفا بدهد.

منبع:همشهری آن لاین

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید