اینفوگراف و صنعت نمایشگاهی

اینفوگراف یک رسانه کامل در خدمت صنعت نمایشگاهی

اینفوگراف یک رسانه کامل در خدمت صنعت نمایشگاهی:

اینفوگراف بهترین ابزار ارائه:

دنیای بدون اینفوگراف دنیایی گیج و خسته کننده و خواهد بود. ارائه‌هایی شامل صفحات پی در پی متون سیاه و سفید و اعداد و ارقام بی روح. ( شبیه متن یک کتاب حسابان با فونت ۱۲ یا کمتر !) یا یک فایل پاورپینت پر از متن و clip art در زمینه‌ای تیره !
با این وضعیت چه میزان از مفاهیم را می‌توان به درستی انتقال داد؟ چه بخشی از مخاطبان جذب خواهند شد؟
در دنیای امروز که دنیای کمیابی توجه است، طراحان، آموزگاران، خبرنگاران و … اینفوگرافیک را به عنوان موهبتی یافته‌اند که در رساندن سریع تر و تیزهوشانه‌تر مقاصدشان به مخاطبان آن‌ها را یاری می‌رساند. (یک انقلاب بصری!)
امروزه باید بصری صحبت کنیم ! با تصویر سازی درست، افراد می‌‎توانند سریعتر و با پشتیبانی اطلاعات بهتر تصمیم سازی کنند.

اینفوگراف چیست؟

واژه اینفوگراف (Info graphic) خلاصه شده‌ای از Information Graphic است .امروزه اینفوگراف ها را زیاد در اطراف خود مشاهده می‌کنیم، کتاب‌های کودکان، اخبار، نقشه‌ها و ارائه اطلاعات علمی، همه به نوعی از اینفوگراف به عنوان یک ابزار کارا استفاده می‌کنند. ابزاری که دو هدف عمده را پوشش می‌دهد:

  • کمک به نمایش سریع، واضح و زیبای ایده‌های پیچیده
  • نشر اطلاعات و داده‌ها به صورت بصری و سهل‌الوصول

اینفوگرافیک ‌ها یا گرافیک‌های اطلاع رسان، نمایشگران تصویری اطلاعات و داده‌ها هستند.این نگاره‌ها در جاهایی که نیاز به توضیح ساده و یا سریع داده‌ها وجود دارد، استفاده می‌شوند .

مغز ما علاقه زیادی به تحلیل و ذخیره اطلاعات به صورت بصری دارد. حتی ارتباط میان اشیا و اطلاعات را به شکل بصری ذخیره می‌کند نه لغوی.

برای مثال به سه لغت مداد، تلفن و تلویزیون فکر کنید- چه چیز اول به ذهنتان می‌آید؟ آیا به حروف تشکیل دهنده این لغات فکر می‌کنید یا به شکل فیزیکی آن‌ها؟ پس همان‌طور که مشاهده می‌کنید درک و یادگیری صورت فیزیکی و بصری داده‌ها و اطلاعات برای مغز ما به مراتب آسان‌تر از فهم شکل نوشتاری آن‌ها است.

اوج محبوبیت اینفوگراف به دهه‌ی ۱۹۹۰ بازمی‌گردد،‌زمانی که سازمان‌های خبری تاکید بر روی ارتباط بصری با مخاطبان داشتند.

ساختار اینفوگراف:

تهیه اینوگراف یک فن و یک مهارت است، طراح اینفوگراف در قدم نخست باید اطلاعات و اعداد و ارقام را از منابع گوناگون جمع‌آوری کند و بعد با استفاده از اشکال و نمادها آن‌ها را به شیوه‌ای جذاب ارائه کند. سه روش برای انتقال اطلاعات که در اینفوگراف‌ها زیاد استفاده می‌شود:

  • Timeline
  • Line Chart
  • Pie Chart

برخی اینفوگراف‌ها یک داستان را در یک نگاه کوتاه و خواندن مختصر بیان می‌کنند.برخی دیگر کمی پیچیده‌تر هستند و نیاز دارند که خواننده زمان بیش‌تری به همراه تفکر صرف کند

 

الگوهایی برای اینفوگراف
نقشه
  • محل قرارگیری چیزی
  • نقشه داده‌ها (آمار با توجه به محل جغرافیایی)
  • نقشه‌های شماتیک (نمایش مختصر جغرافی، فرآیند یا ترتیب)

 

به یاری اینفوگراف‌ها یا گرافیک‌های اطلاع‌رسان، می‌توان اطلاعات، دانش، اعداد و ارقام را به شیوه تصویری در قالب علایم، نقشه‌ها و تصاویر ارائه کرد.تصور کنید که یک مقاله بلند اقتصادی با اعداد و ارقام فراوان در یکی از روزنامه‌های اقتصادی منتشر شده باشد، خیلی بعید است که این مقاله علیرغم ارزش ذاتی که دارد، از ابتدا تا به انتها خوانده شود. اما تصور کنید در کنار این مقاله به صورت اینفوگراف، آمار و اعداد و اطلاعات داده شوند، در این صورت:

  • با یک نگاه متوجه مطلبی که نویسنده قصد بیان آن را دارد می‌‍شوید. در صورتی که در یک مقاله نوشتاری باید یکی دو پاراگراف خواند تا متوجه هدف شد.
  • می‌شود امید داشت که درصد بیشتری از مخاطبان به درستی متوجه مطلب بشوند.
  • حتی یک خواننده خسته از کار روزانه هم با اینفوگراف‌ها ارتباط برقرار می‌کند، در صورتی که از همین شخص نمی‌توان انتظار داشت که یک مقاله بلند را بخواند.

اینفوگراف‌ها آنقدر در ارائه مختصر و مفید اطلاعات خوب هستند که حتی امید داریم موجودات فرا زمینی هوشمند هم با آن‌ها ارتباط برقرار کنند.

درست به همین دلیل بود که در سال ۱۹۷۲، لوحی در فضاپیمای پایونیر ۱۰ تعبیه کردند که حاوی یک اینفوگراف در مورد ما انسان‌ها، برای موجودات هوشمند فرا زمینی بود زمینی بود. این اینفوگراف را «کارل ساگان» و «فرانک دریک» طراحی کرده بودند و امید داشتند که موجودات فرا زمینی -در صورت وجود و پیدا کردن کاوشگر- بتوانند با این اینفوگراف متوجه کلیت تمدن ما بشوند.

حتی زمانی که فلورانس ناتینگل، با هدف ارتقای سطح بهداشتی و درمانی بیمارستان‌های نظامی، قصد ارائه اطلاعاتی به ملکه ویکتوریا داشت، شیوه‌ای بهتر از اینفوگراف پیدا نکرد.

معمولاً اطلاعاتی که به تحریر آوردنشان سخت و غیر قابل فهم است را می‌توان در یک طرح گرافیکی اطلاع رسان مختصر به تصویر کشید. در روزنامه‌ها از این نوع گرافیک می‌توان برای نشان دادن آب و هوا، اخبار حاوی آمار، نقشه و چارت استفاده کرد. معمولاً کتاب‌های کودکان هم مملو از گرافیک اطلاع رسان است.

نمونه‌های زیادی هم در کتاب‌های علمی مشاهده می‌شود؛ مثل سیستم‌های فیزیکی، نمودارها و تصاویر میکروسکوپی. نقشه‌های مدرن به ویژه نقشه راه‌ها برای مسیرهای ترانزیت و نشانه‌های راهنمایی رانندگی اتکای زیادی بر گرافیک اطلاع رسان دارند. همچنین در بیشتر صفحات دفترچه‌های راهنمای استفاده از ابزار و لوازم فنی، نمودارها و تصاویر استاندارد هشدار، خطر یا دیگر علائم !

قواعد ساخت اینفوگراف :

  • سازمان‌دهی ( چه میزان جزئیات نیاز است و کجاها باید تاکید بیش‌تر نمود؟)
  • نمایان سازی ( دیگران باید به سادگی بتوانند اینفوگراف را ببینند و از آن استفاده کنند)
  • زمینه و بافت ( آیا بینندگانتان تحمل دیدن اینفوگراف شما را دارند؟)
  • ساده سازی ( متون و رنگ‌ها نباید بر کلیت کار غالب باشند)
  • تعادل ( اطلاعات خیلی زیادی ارائه نکنید در عوض وضوح را بالا ببرید)
  • رابطه علت و معمولی ( نمایش علت ومعلول‌ها در رابطه‌ها نشان داده شوند )
  • نمایش تضادها و مقایسه‌ها
  • چند بعدی بودن ( این هدف اصلی اینفوگراف است)
  • یکپارچگی (انسجام در طرح موضوعات)

 

(به خاطر داشته باشید؛ گاهی قواعد برای شکسته شدن ، وضع می‌شوند !)

نمونه‌ای ساده از رعایت قواعد در طراحی یک اینفوگراف:

Infographic

Infographic

هدف اصلی انتقال اطلاعات است! این هدف نباید فدای طراحی‌های ظاهری شود!

جذابیت + شکل ظاهری + کارکرد + یکپارچگی = اینفوگراف خوب

برخی ویژگی‌های اینفوگراف:

  • اینفوگرافیک، حجمی متعادل از ترکیب معنادار کلمات، تصاویر و اشکال است که در کنار هم یک واحد یکپارچه از ارتباطات را می‌سازند.
  • عناصر متنی و تصویری به شدت با هم یکپارچه هستند.
  • اینفوگراف یکی دوصفحه معمولی یا یک صفحه بزرگ را شامل می‌شود.
  • اینفوگراف یکی دوصفحه معمولی یا یک صفحه بزرگ را شامل می‌شود.
  • اینفوگراف معمولا اطلاعاتی بیش از یک دیاگرام مفهومی را در بر می‌گیرد.
  • اینفوگرافیک معمولا چند قطعه متن دارد.

اینفوگراف نهان‌ها را آشکار می‌سازد. پیچیدگی‌ها را توضیح می‌دهد. ابهامات را روشن می‌سازد.
ساختن یک ارائه بصری از اطلاعات تنها ترجمه‌ی آن‌چه میتوان خواند به چیزی که بتوان دید نیست.
بلکه شامل پایش اطلاعات، برقراری ارتباط بین آن‌ها، تشخیص الگوها و نمایش به روشی که به مخاطب این توانایی را بدهد که از آن اطلاعات برای خود دانش قابل فهم تولید کند.

اینفوگراف و صنعت نمایشگاهی:

در نمایشگاه هایی با حجم و وسعت بالا ( با توجه به اینکه مجری مجبور به دسته بندی مشارکت کنندگان و قرار دادن همکاران در یک یا چند سالن می باشد ) ، یا زمانی که چند نمایشگاه همزمان در حال برگزاری می باشد ، اولین چیزی که در دید ناظر نمایان می گردد بازدید کنندگان سردرگمی است که به علت وسعت فضاهای نمایشگاهی مدت زمان مدیدی را صرف پیدا نمودن سالن یا فضای نمایشگاهی مورد نظر می کنند و بسیار مشاهده شده که بازدید کننده چون زمان زیادی را صرف پیدا کردن اولین غرفه هدف خود کرده ، دیگر تمایل به طی مسیر برای بازدید از سایر غرفه ها از خود نشان نداده و بالطبع بازخورد لازم از این فعالیت نمایشگاهی دریافت نگردیده است.
مورد دومی که می تواند برای صاحبین مکانهای نمایشگاهی و مجریان محترم جالب باشد ، ایجاد توانایی تعیین مسیر برای آن دسته از بازدید کنندگانی است که توانایی تبدیل شدن به بازار هدف را دارند و همچنین با جهت دهی در مسیر بازدید می توان شانس دیده شدن برای سالن های کم تردد تر را نیز مهیا نمود.
برای مثال در تعریف مسیر می توان به اینفوگراف حرم رضوی در عکس زیر اشاره نمود که در آن برای بازدید کننده مسیر حرکت تعریف گردیده است .

Infographic

Infographic

یا نمونه دیگر:

Infographic

Infographic

اینکه به عنوان مثال در نمایشگاه بین المللی تهران با استفاده از اینفوگراف ، شانس بازدید از غربی ترین یا شرقی ترین سالن ها را تا چه حد می توان بالا برد ، مقوله ای است که با آزمون و خطا و بازخورد گیری دقیق به راحتی قابل مشاهده است و در دراز مدت می توان کاستی های آنرا مشخص و رفع نمود و در نهایت شایان ذکر است که با تدوین یک اینفوگراف برای هر نمایشگاه ، می توان گام موثری را در جهت بازدید هدفمند تر و جلوگیری از اتلاف وقت بازدید کننده برداشت.

البته نکته قابل توجه برای یک برنامه کامل و جامع بازدید هدفمند ، استفاده از المانهای بصری مهیج و کاربردی و همچنین در دسترس قرار دادن اینفوگراف ها در مکانهای تعیین و برنامه ریزی شده است که قطعا نیاز به استفاده از مشاورین کارآزموده و برنامه ریزان کاردان دارد.

 

———————————————————————————–

منبع : اکثر مطالب این مقاله از سایت اینفوگرافیک برداشته شده و این سایت دارای توضیحات ارزشمند دیگری است که مطالعه آنها به خواننده توصیه می گردد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید